HVA GJØR STRESS MED OSS?

Det kan faktisk være sunt med stress – men ikke i store mengder og ikke for lenge. Stress kan virke stimulerende og energigivende. Den hjelper oss til å overleve. Når vi stresser trigger vi det sympatiske nervesystem til å frisette stoffer som gir oss masse krefter -  adrenalin, noradrenalin og efedrin. Det utvider blodårene så hjertemuskelen får mer blod og kapasitet til å pumpe blod ut til muskulaturen. Hjertet slår fortere  og blodtrykket stiger. ACTH blir frigjort i blodbanen og gir beskjed til binyrene om å produsere mer kortisol. Fra det sympatiske nervesystemet blir det frigjort ulike stoffer for å forberede kroppen på rask respons. Klarer du å se for deg alt det som skjer i kroppen i et lynraskt tempo bare fordi vi skal ha nok krefter til å kjempe, til å komme oss unna farlige situasjoner, for å kunne hjelpe andre som er i livsfare.

 

Men når stressnivået overgår vår evne til å takle det, får oss til å overskride våre grenser for hva som er sunt, blir det et problem. Det er ikke alltid vi klarer å skjønne når denne grensen er nådd, siden kroppen reagerer med å jobbe hardere og hardere. Superman, here I am!  Men plutselig er man ikke supermann lenger og man ”møter veggen”.  Stress over tid virker svekkende fysisk og psykisk. De hormonene som før gjorde oss sterke i perioder når man hadde behov for det, snur seg mot oss og gir motsatt effekt. Økt sekresjon av glukokortikoider og adrenalin er ikke sunt i det lange løp. Det gir stive blodårer; arteriosklerose, blodtrykket øker, man får fettbelte rundt maven, muskulaturen kjennes stiv og immunsystemet undertrykkes. Et immunsystem som ikke lenger kan forsvare oss mot angrep utenfra….og gir oss dårlig helse og mange sykdomstilstander. Anspenthet, ømme og verkende muskler spesielt i skuldre, nakke og armer, ryggproblemer, hodepine, søvnproblemer bare for å nevne de mest vanlige tilstandene.

 

Stress hos kvinner

Jeg synes det var interessant å lese leg. psykolog Anne Brudevolds kapitel Psykopati, stress og anknytning i boken ”För våra barns bästa” om hvorfor kvinner rammes oftere av stress enn menn.  Kvinner opplever mer smerte enn menn. De har mer anspenthet, muskelverk, hodeverk, søvnproblemer, depresjoner, angst og tarmsykdommer. Derfor forbruker kvinnene også mer medisiner for disse problemene.

 

Brudevold understreker at det ligger i kvinnens natur, i hennes biologi og fysiologi, hennes emosjonelle situasjon og kjønnsliv at kvinner er mer sårbare enn menn.  Hun mener at stress bl.a. styres av frykt og redsel.  Frykt for alt vi ikke får gjort i hverdagen, frykt for hva andre synes om deg og dine, trykk fra andre om å hjelpe, se pen ut, handle og snakke korrekt. Ikke minst er kvinnen redd for å ikke være god nok, være inkompetent og kvinnen har lett for å få dårlig samvittighet.  Og alt dette bunner ut i kvinnens dårlige selvtillit, følelse av å ikke være god nok, skriver Brudevold. Så ved å være i konstant aktivitet klarer kvinnen å overskygge disse følelsene. Men den dårlige selvtilliten forsvinner ikke – den synker ned til underbevisstheten. 

Kjønnshormonene spiller en viktig rolle i kvinnens selvtillit.  Når kvinnen ikke føler at hun får den rosen hun fortjener eller føler seg ignorert av familie, venner og kollegaer, blir hun lettere lei seg enn menn. Hun føler at hennes person ikke blir verdsatt, tatt hensyn til eller akseptert slik hun er. Og dermed er den onde sirkelen i gang igjen med å føle seg mindreverdig, mislykket og ikke bra nok.  

I og med at vi går rundt og kjenner på alle disse negative følelsene aktiverer vi kroppens stressreaksjoner - gjerne flere ganger om dagen - uten at kroppen får tilstrekkelige pauser til å hente seg tilbake til normal tilstand. Når kortisolnivået i kroppen stiger, minsker nivået av oxytocin – velværehormonet, og østrogenutskillelsen forstyrres.  Disse hormonforstyrrelsene fører til negative konsekvenser for kvinnens identitet og selvtillit, mener Brudevold. (ss. 216- 225)

Litteraturliste:

Antalogien (2016) Arøl N., Rusanen E., Brudevold A, Dahlström A., Sörlie Ekström C. För våra barns bästa”

Brudevold A: Psykopati, stress og anknyting.